Ryba po grecku

Przepis dnia 2010-03-18
Ryba po grecku
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Goblinek
Są tysiące przepisów na rybę po grecku, ale ta po prostu... rozPŁYWA się w ustach. Mniam!

Składniki

Przygotowanie

  1. wszystkie warzywa obrać i opłukać. Cebulę i pora pokrój na półplasterki. Marchewki, selera i pietruszkę pokrój w cienkie słupki (zapałki).

  2. Cebulę i pora zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju (uważaj, aby się nie przypaliły). Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa i smaż jeszcze 8-10 min. Następnie podlej obsmażone jarzyny gorącą wodą (ok. 3/4 szklanki), włóż liść laurowy i ziele angielskie, zamieszaj i przykryj. Niech warzywa delikatnie się duszą na małym ogniu (uważaj, aby ich nie rozgotować, lepsze są nawet lekko chrupiące).

  3. W tym czasie rozprowadź w miseczce koncentrat pomidorowy odrobiną wody, wsyp paprykę, gałkę (maleńką szczyptę), jarzynkę i cukier, zamieszaj wszystko i dodaj do warzyw, wsyp również groszek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, ew. cytryną. Duś na małym ogniu jeszcze 5 min.

  4. Teraz filety rybne: skrop wypłukane i osuszone filety sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki.

  5. W tym czasie przygotuj panierkę: rozmąć jajo z zimnym mlekiem, na drugim talerzyku przygotuj mąkę krupczatkę. Wyjmij rybę z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz z obu stron solą i zwykłą mąką, następnie każdy kawałek obtaczaj najpierw w jajku, a potem w krupczatce, kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor.

  6. Usmażone kawałki ryby wymieszaj z warzywami z sosem. Chwilę razem ogrzewaj. Uwaga: ryba może trochę się rozpadać, zależy to od gatunku, jaki wybierzesz. Ja zazwyczaj kupuję pangę lub halibuta.

Komentarze do przepisu (13)

irma 13 marca 2010
Brzmi bardzo apetycznie.
wiola1100 15 marca 2010
zainteresował mnie ten przepis,brzmi ciekawie a rybkę to ja bardzo lubię a wtakim wykonaniu to jeszcze nie jadłam
Goblinek 16 marca 2010
Bardzo mi miło, dużo pracy ale warto spróbować. No i samo zdrowie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki