Ryba po grecku

Ryba po grecku
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ryba po grecku

Składniki

  • Filety rybne 1 kg
  • Marchewka 6 większych
  • Seler średni
  • Pietruszka korzeń średni
  • Por biała część u mnie 180 g
  • Cebula 2
  • Musztarda delikatesowa łyżka
  • Bulion szklanka 1- 1 i 1/2 szklanki
  • Ziele angielskie 3
  • Liść laurowy 2
  • Pieprz 5 kulek
  • Koncentrat pomidorowy słoiczek 200 g
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Olej

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, doprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Rybę obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.


    Por pokroić w półplasterki. Marchew, seler oraz pietruszkę ścierami na tarce jarzynowej na grubych oczkach.


    W dużym garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodać por oraz starte warzywa. Dodać liść laurowy ziele angielskie oraz pieprz. Wlać bulion i całość dusić pod uchyloną przykrywką do miękkości warzyw.


    Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.


    Do wystudzonych warzyw dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy.


    Przygotowane warzywa przełożyć rybą najlepiej w szklanym naczyniu. Odstawić do przegryzienia się smaków. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 11 grudnia 2020
Bardzo fajna rybka:-)
Składniki
  • Filety rybne 1 kg
  • Marchewka 6 większych
  • Seler średni
  • Pietruszka korzeń średni
  • Por biała część u mnie 180 g
  • Cebula 2
  • Musztarda delikatesowa łyżka
  • Bulion szklanka 1- 1 i 1/2 szklanki
  • Ziele angielskie 3
  • Liść laurowy 2
  • Pieprz 5 kulek
  • Koncentrat pomidorowy słoiczek 200 g
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Olej
Składniki