Ryba po grecku

Ryba po grecku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: annaw15
Pyszna ryba w sam raz na Święta

Składniki

  • ryba najlepiej dorsz - 800 g
  • marchewka - 0,5 kg
  • pietruszka korzeń - 150 g
  • seler - 100 g
  • por - 1 szt. mała
  • wrząca woda - 750 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • liść laurowy - 1 szt
  • pieprz - 0, 5 łyżeczki
  • słodka papryka - 0,5 łyżeczki
  • bazylia - 0,5 łyżeczki
  • oregano - 0,5 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 100g
  • olej do smażenia ryby
  • jajko - 1 szt.
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić w kawałki, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, odłożyć.

  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać ziele angielskie i liść laurowy.

  3. Odlać trochę wywaru, tak około 0,5 szklanki i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy.

  4. Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na odrobinie oleju, dodać do zagotowanych warzyw, oraz wlać rozmieszany koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryka słodką, oregano i bazylią.

  5. Rybę smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, gorące warzywa kładziemy na usmażonej rybie.

    Smacznego.

Składniki
  • ryba najlepiej dorsz - 800 g
  • marchewka - 0,5 kg
  • pietruszka korzeń - 150 g
  • seler - 100 g
  • por - 1 szt. mała
  • wrząca woda - 750 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • liść laurowy - 1 szt
  • pieprz - 0, 5 łyżeczki
  • słodka papryka - 0,5 łyżeczki
  • bazylia - 0,5 łyżeczki
  • oregano - 0,5 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 100g
  • olej do smażenia ryby
  • jajko - 1 szt.
  • bułka tarta
Składniki