Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 96
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1294
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1055
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 88
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 96
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1294
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1055
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 88
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Składniki
Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić i pokroić w ok 5cm kawałki. Wszystkie kawałki obtoczyć w mące.
Smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażone odłożyć i wystudzić. ( nie podjadać )
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w paski ( ja użyłem szatkownicy ) i w garnku zalać je niedużą ilością wody, posolić, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem. Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy.
Tak przygotowanym sosem przelewamy rybę którą warstwowo układamy w wazie kończąc układanie warstwą sosu z warzywami. 48 godzin to wg mnie dobry czas aby smaki się wzajemnie przegryzły. Ryba po grecku jest daniem które można podawać na ciepło oraz na zimno, na ciepło podaje się ją z ziemniakami i surówkami natomiast na zimno podajemy ją z pieczywem. Papryczka chilli o której wspomniałem jest dobrym dodatkiem pod warunkiem że dodajemy tylko jedną niedużą sztukę, ma ona za zadanie nieco rozdzielić smakowo rybę od sosu. Smacznego oraz Wesołych Świąt Mechanik w kuchni