Ryba po grecku

Ryba po grecku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Jest wiele przepisów na rybę po grecku, ale ten towarzyszy mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Polecam do wypróbowania.

Składniki

  • Mintaj 1kg
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Marchewka 35 dag
  • Pietruszka 25 dag
  • Cebula 1 szt.
  • Por (biała część) 1 szt.
  • Seler 10 dag
  • Przecier pomidorowy ¾ szklanki
  • Musztarda 2 łyżki
  • Bulion 1 szklanka
  • Cynamon
  • Goździki
  • Cukier
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Rybę oczyszczamy, kroimy na małe porcje, oprószamy mąką i smażymy na patelni polanej olejem lub oliwą z oliwek.

  2. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w słupki, cebulę w kostkę. Wrzucamy je do rondelka, wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy. Gdy się lekko podrumienią, dolewamy do nich bulion, lekko solimy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy do nich przecier pomidorowy, szczyptę cynamonu, liść laurowy, szczyptę cukru, kilka goździków oraz pieprz. Całość dusimy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia.

  3. Do ostudzonego sosu warzywnego dodajemy musztardę oraz doprawiamy do smaku. Do miseczki wykładamy ostudzoną rybę i zalewamy ją zimnym sosem.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 21 marca 2016
Koniecznie do spróbowania :)
mimiwiki 21 marca 2016
bardzo lubię :)
Futka 22 marca 2016
Pychotki <3 :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mintaj 1kg
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Marchewka 35 dag
  • Pietruszka 25 dag
  • Cebula 1 szt.
  • Por (biała część) 1 szt.
  • Seler 10 dag
  • Przecier pomidorowy ¾ szklanki
  • Musztarda 2 łyżki
  • Bulion 1 szklanka
  • Cynamon
  • Goździki
  • Cukier
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
Składniki