Ryba na obiad w sosie pomidorowym

Ryba na obiad w sosie pomidorowym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby
  • 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu)
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 papryczka chili
  • około 100 g cebuli czerwonej
  • około 100 ml wody
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • (można dodać inne zioła, kwestia gustu)
  • do smaku sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ja użyłam passaty bez dodatku cukru, więc do smaku dodałam ksylitol (można dodać cukier)

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
    Umytą papryczkę, oczyszczam z nasionek, drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Jeżeli nie mamy papryczki, to danie możemy doprawić ostrą papryką mieloną.
    Umytego i osuszonego dorsza kroję na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.
    Cieciorkę płuczę z zalewy.

  2. Danie możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu:
    Na rozgrzanym oleju podsmażam przez około 3 minuty, cebulkę z papryczką.

    Następnie dodaję cieciorkę, passatę, wodę, zioła, doprawiam solą i ksylitolem (miałam passatę bez cukru), dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut.

    Następnie dodaję rybę i duszę jeszcze pod przykryciem około 10 minut.

    Na koniec sos zagęszczam rozdrobnioną cieciorką. Do kubka przekładam kilka łyżek cieciorki i rozdrabniam blenderem, następnie rozdrobnioną dodaję do sosu.
    Dokładnie mieszam, sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam – ryba jest gotowa.

    Ryba w sosie pomidorowym z cieciorką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (9)

slodkisentyment 13 marca 2019
Fajny pomysł :)
Nevermore 13 marca 2019
Oj, taką rybkę to ja bym zjadł, o każdej porze dnia ;) Pyszne jedzonko i już mi ślinka leci, nawet teraz po... Czytaj całość »
Oj, taką rybkę to ja bym zjadł, o każdej porze dnia ;) Pyszne jedzonko i już mi ślinka leci, nawet teraz po dzisiejszej grochówce hihi.
Super, mniam, mniam :)
Kitka80 13 marca 2019
Uwielbiam taką rybkę :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby
  • 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu)
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 papryczka chili
  • około 100 g cebuli czerwonej
  • około 100 ml wody
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • (można dodać inne zioła, kwestia gustu)
  • do smaku sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ja użyłam passaty bez dodatku cukru, więc do smaku dodałam ksylitol (można dodać cukier)
Składniki