Ryba czosnkowa

Ryba czosnkowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Nemezja
Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość. Obowiązkowa pozycja na moim świątecznym stole.

Składniki

  • Filet z białej ryby (mintaj, dorsz) 600 g
  • Czosnek 1 główka
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sól
  • Mąka pszenna 3 - 4 łyżki
  • Masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Rybę osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, jeśli była mrożona to najpierw ją rozmrozić.

    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

  2. Pokrojone kawałki ryby oprószyć z każdej strony pieprzem i solą. Stronę, na której nie było skóry obłożyć czosnkiem i pozostawić na około 10 minut..

  3. Następnie rybę obtoczyć w mące i smażyć na średniej mocy palnika rozpoczynając najpierw od strony gdzie była skóra. Rybę smażyć dość krótko i pilnować, aby czosnek się nie przypalił, gdyż będzie gorzki i niesmaczny.

    Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami na obiad albo jako przystawka na świątecznym stole.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 20 grudnia 2018
Jako 'ryboholik' powiem tylko - Pycha, mniam :)
kuchmariola63 20 grudnia 2018
Z czosnkiem musi być ciekawy smak.
Nemezja 20 grudnia 2018
Polecam, u mnie wszystkim bardzo smakuje :)
Składniki
  • Filet z białej ryby (mintaj, dorsz) 600 g
  • Czosnek 1 główka
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sól
  • Mąka pszenna 3 - 4 łyżki
  • Masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Składniki