Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ruskie pierogi z grzybami"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 130
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 110
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 130
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 110
Składniki
Ciasto: Mąkę z solą przesiewamy do miski. Wlewamy stopione, letnie masło i ciepłą wodę. Starannie zagniatamy ciasto.
Farsz: Ser i ziemniaki mielimy. Obrane cebule siekamy, szklimy na łyżce oleju. Dorzucamy pokrojone drobno pieczarki, smażymy 15 minut. Osączone z tłuszczu pieczarki i pozostałe farszu mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
Partiami wałkujemy ciasto na grubość 3 mm. Szklaneczką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczkę farszu, mocno sklejamy.
Pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy 3-4 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy np. z duszoną cebulką, kwaśną śmietaną lub ze skwarkami.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 388 kcal. Białko 13 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 41 g.Źródło: Rewia