Ruskie pierogi podsmażane

Ruskie pierogi podsmażane
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: marysiaz
Pierogi ruskie zawsze były dla mnie zagadką. Za każdym razem jak je jadłam, zastanawiałam się z czego zrobiony jest farsz. Gdy stawiałam pierwsze kroki w gotowaniu rozwikłać tę zagadkę pomógł mi internet, ale pierwszy raz odważyłam się (w sumie to musiałam) je zrobić w pracy na kuchni. Od tamtej pory robię je bardzo chętnie, ale jeszcze chętniej je zjadam :)

Składniki

  • farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 10 średnich cebul
  • 375 g sera białego półtłustego
  • przyprawa maggi, wegeta, pieprz,
  • masło bułka tarta cebulka dymka
  • ciasto: 1 kg mąki
  • woda - ok. 600 ml
  • ok 1/3 szklanki oleju
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia intensywnie doprawiamy wegetą i pieprzem. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuszczamy ugotowane dzień wcześniej ziemniaki (farsz nie będzie wodnisty), biały ser i cebulę. Farsz doprawiamy do smaku maggi i pieprzem.

  2. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
    Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.

  3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

  4. Do gotującej się wody z olejem wrzucamy pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Ciepłe pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą i podsmażamy. Pierogi podajemy z cebulką dymką.

  5. zdj

  6. zdj

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 26 sierpnia 2014
Mniam!
Konto usunięte 26 sierpnia 2014
moje ulubione,właśnie podsmażane,zaśliniłem się:)
irenka69 27 sierpnia 2014
czy 10 cebul to nie lekka przesada??
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 10 średnich cebul
  • 375 g sera białego półtłustego
  • przyprawa maggi, wegeta, pieprz,
  • masło bułka tarta cebulka dymka
  • ciasto: 1 kg mąki
  • woda - ok. 600 ml
  • ok 1/3 szklanki oleju
  • majeranek
Składniki