Ruskie pierogi

Ruskie pierogi
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kotek78
tradycyjne ruskie pierożki które możemy dzieciom podać na słodko

Składniki

  • FARSZ:
  • 2 kostki sera półtłustego
  • 1 kg. ziemniaków
  • 1 cebule dużą
  • kawałek słoniny lub boczku wędzonego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę,odstawić do wystygnięcia. W tym czasie kroimy słoninę i cebulę na drobną kostkę. Na gorącą patelnię wrzucamy słoninę a jak wytopi się to dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Do wystygniętych ziemniaków dodajemy ser który także możemy przepuścić przez praskę i dokładnie mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu. Na końcu dodajemy lekko przestygnięty wytopiony tłuszcz z cebulką i mieszamy farsz.

  2. Ja ciasto pierogowe robię tylko z mąki ( 0,5 kg.) i ciepłej wody dajemy tyle by wyszło elastyczne ciasto na pierogi ale jak kto woli to może dodać także jedno jajo.

  3. Następnie ciasto pierogowe wałkujemy (podsypując odrobiną mąki) tak by nie było za cienkie. Wykrawamy szklanką krążki na to nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy do osolonego wrzątku a jak pierożki wypłyną to gotujemy jeszcze chwilkę i wyciągamy łyżką cedzawkową ,przelewamy zimną wodą. Podajemy polane roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem oraz cynamonem,a jak kto nie lubi cynamonu to zwyczajnie okraszamy słoniną i cebulką bądź polewamy śmietanką na słodko.

  4. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

kotek78 17 grudnia 2011
Oczywiście z przesmażony boczkiem i cebulką są pyszne, Dziękuję za komentarzyk,chciałam dodać także i... Czytaj całość »
Oczywiście z przesmażony boczkiem i cebulką są pyszne, Dziękuję za komentarzyk,chciałam dodać także i foteczkę ale nie daje się bo jakiś błąd wchodzi.
Składniki
  • FARSZ:
  • 2 kostki sera półtłustego
  • 1 kg. ziemniaków
  • 1 cebule dużą
  • kawałek słoniny lub boczku wędzonego
  • sól i pieprz
Składniki