Rurki w drobiowo-pomidorowym sosie

Rurki w drobiowo-pomidorowym sosie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Ja przepadam za daniami z wykorzystaniem makaronu...każdego! Tym razem proponuję rurki podane w drobiowo-pomidorowym sosie ;)

Składniki

  • makaron rurki 450 g
  • boczek parzony 400 g
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • zioła prowansalskie 2/3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • kucharek do smaku

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać oliwę i dodać boczek pokrojony w paski. Smażyć przez kilka minut. Następnie dodać pierś pokrojona w kostkę, przyprawy i dusić do miękkości. Na końcu dodać odcedzony groszek, podlać woda i zagotować.

  2. Ze śmietany, mąki i koncentratu przygotować sos, którym należy zagęścić potrawę, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Na talerz wyłożyć porcję makaronu i polać sosem.

Składniki
  • makaron rurki 450 g
  • boczek parzony 400 g
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • zioła prowansalskie 2/3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • kucharek do smaku
Składniki