Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja mała wariacja na połączenie włoskiego smaku makaronu Ruote i aromatycznego pesto z trzech ziół z francuskim serem Mimolette o słodkim, orzechowym smaku, była cudownym doznaniem dla kubków smakowych. Danie z pewnością zasmakuje wszystkim lubiącym wyraziste i aromatyczne potrawy :)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Listki bazylii, pietruszki i oregano oddzielamy od łodyżek. Prażone migdały mielimy w rozdrabniaczu lub rozbijamy drobno w moździerzu. Ser Mimolette (twardy, dojrzewający min. 7 miesięcy) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy ząbki czosnku, listki trzech ziół i część oliwy z oliwek - miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do całkowitego zmiksowania na jednolitą masę (zioła muszą być w małych kawałkach).
Następnie do rozdrobnionych ziół dodajemy zmielone wcześniej migdały, starty ser Mimolette, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. * Część pesto możemy przełożyć do słoiczka, zalać wierzch oliwą i przechowywać w lodówce.
Makaron Ruote gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z pesto. Całość posypujemy dodatkową ilością startego (wraz ze skórką) sera Mimolette i świeżymi listkami bazylii Życzę smacznego! :)