Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rumsztyk wołowy po gospodarsku"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 68
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 92
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 68
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 92
Składniki
Miąższ dyni oczyść z pestek i włókien, pokrój na kawałeczki. Jeśli używasz marchewki, obierz ją, opłucz, pokrój w słupki i gotuj 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź i osącz. Ziemniaki dobrze wyszoruj .Przekrój wzdłuż na pół.
Połówki ziemniaków ponacinaj w drobną krateczkę (po stronie przecięcia). Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozłóż na niej przygotowane warzywa. Posyp je solą. Skrop 4 łyżkami oleju. Przemieszaj. Połówki ziemniaków dodatkowo posyp parmezanem. Warzywa wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 200 st. Piecz 40 minut.
Wołowinę opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój na 4 plasterki. Posyp je solą. Na patelni mocno rozgrzej pozostały olej. Włóż mięso. Smaż je po 3-4 minuty z każdej stronu. Pod koniec smażenia rumsztyki posyp pieprzem. Szczypiorek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Kotlety przełóż na ogrzane talerze. Obłóż pieczonymi warzywami i posyp posiekanym szczypiorkiem.
ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja ok. 870 kcal.
Sos grzybowy
Do miseczki włóż 2 dag suszonych grzybów. Zalej je 450 ml wody. Odstaw na 45 minut do namoczenia. Oczyść 30 dag pieczarek, potnij je w grubsze plasterki. Namoczone grzyby odcedź, dobrze osusz, posiekaj, wodę z moczenia zachowaj.Obierz i posiekaj małą cebulkę. Zeszklij ją na łyżce oleju.
Dodaj pieczarki i suszone grzyby. Podlej 100 ml wody z moczenia grzybów. Duś 10 minut. Oprósz mąką. Zasmaż. Zalej 150 ml winiaku i 200 ml śmietany kremówki. Gotuj jeszcze 5 minut. Często mieszaj. Pod koniec przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Sos serwuj jako dodatek do rumsztyków.Źródło: Tina