Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rożki jajeczne z tuńczykiem"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 185
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 185
Składniki
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, trzymać ok. 10 minut w pokojowej temperaturze, aby rozmarzło. Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem. Dymki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekać.
W szerokim garnku o grubym dnie (frytownicy) rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Płaty ciasta kolejno układać na lekko zwilżonej ściereczce. Przeciąć po przekątnej. Tak powstałe trójkąty złożyć na pół. Na każdy nałożyć porcję dymek, tuńczyka oraz startego parmezanu. W farszu zrobić wgłębienie. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ostrożnie wlać do dołeczków w farszu. Posypać je solą, pieprzem, kaparami oraz posiekaną natką pietruszki. Trójkątne kawałki ciasta złożyć na pół, formując rożki. Mocno zlepić brzegi białkiem.
Rożki smażyć w głębokim tłuszczu 1–2 minuty, aż będą rumiane i chrupiące. Potem ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Przed podaniem udekorować, np. kaparami, cząstkami cytryny.Źródło: Życie na gorąco