Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rosołowe pierożki"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6454
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 147
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 322
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6454
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 147
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 322
Składniki
Mięso drobiowe lub wołowe, które zostało ci z ugotowanego wcześniej rosołu, oczyść dokładnie z ewentualnych kostek oraz chrząstek (tłuszcz pozostaw). Przepuść przez maszynkę razem z ugotowaną w zupie marchewką, pietruszką i selerem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, przesmaż na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę razem.
Zmielone mięso rosołowe oraz warzywa przełóż do miski. Dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem i całe jajko. Farsz starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem.
Do miski wsyp 25 dag mąki z łyżeczką soli. Wlej około 250 ml gorącej wody, wymieszaj. Stopniowo dosypuj pozostałą mąkę. Zagniatając gładkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Aby brzegi dobrze się skleiły, posmaruj je wodą. Na środek każdego krążka połóż porcję farszu. Zlep pierogi.
Wrzucaj je partiami na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem obsmaż na maśle.Źródło: Świat kobiety