rosolek niedzielny

rosolek niedzielny
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anetta73
rosol w niedziele to tradycja...i smakuje wszystkim :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Sprawiamy kurczaka(do rosolu dodaje tylko skrzydelka i czesc grzbietowa,reszte pieke na grilu na drugie danie)i wkladamy do duzego garnka.Zalewamy zimna woda,wstawiamy na kuchenke i czekamy,az sie zagotuje.W tzw.miedzyczasie zbieramy szumowiny i kroimy warzywka.

  2. Marchew i pietruszke kroimy w slupki,seler w gruba kostke,cebule pozostawiamy w calosci(polowce)

  3. Gdy wywar zacznie sie gotowac,zmniejszamy ogien, wrzucamy warzywa i reszte skladnikow.Rosol gotujemy na bardzo malym ogniu ok 1,5 godz.Podajemy z ryzem lub drobnym makaronem,bardzo goracy,posypany natka pietruszki.Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

viki4545 31 marca 2012
Może jest OK,ale mojej mamy w robieniu rosołu w życiu nie pobijesz !
anetta73 05 kwietnia 2013
....moj syn mowi to samo,pozdrawiam wszystkie mamy,gotujace rosolek w niedziele :)
Składniki
Składniki