Rosół z wołowiny

Rosół z wołowiny
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Aż dziwne ale nie znalazłam przepisu na ugotowanie tak znanej potrawy jak rosół, a wiem że rosół rosołowi nierówny

Składniki

  • mieso wołowe, 1 kg
  • Włoszczyzna z kapustą włoską, 1 szt
  • może być niewielki grzybek suszony
  • makaron domowej roboty (mozna zastapić makaronem babuni)

Przygotowanie

  1. Najczęściej kupuję gicz wołową (mięso soczyste i kleiste) ale może być też szponder, zalać min 4 l wody postawić na średnim ogniu (by nie gotował się za szybko). Jeśli już zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do min by tylko pyrkało. Umytą włoszczyznę dokładamy , wrzucamy też grzybka (niekoniecznie), niektórzy dodają listek laurowy i ziele angielskie (ja nie lubię). Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 3 h (nie dolewamy nigdy wody ! - dolewana pogorszy smak). Ok 30 min przed końcem gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki

Komentarze do przepisu (4)

Gutka 24 lutego 2010
Rosołow tu jest pod dostatkiem wszelkiego rodzaju tylko te wyszukiwarki do bani...
annawk 24 lutego 2010
narobiłas mi smaka , tyle że ja bym go spożyła z ziemniaczkami , pycha
Mole3 27 lutego 2010
Hmm, ale dawno nie jadłam takiego pysznego rosołku! Zgadzam się z annawk - moja Babcia zawsze podawała rosół... Czytaj całość »
Hmm, ale dawno nie jadłam takiego pysznego rosołku! Zgadzam się z annawk - moja Babcia zawsze podawała rosół wołowy z ziemniakami. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mieso wołowe, 1 kg
  • Włoszczyzna z kapustą włoską, 1 szt
  • może być niewielki grzybek suszony
  • makaron domowej roboty (mozna zastapić makaronem babuni)
Składniki