Rosół

Przepis dnia 2013-03-10
Rosół
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Monika87
Pyszny, rozgrzewający.. Trochę chorowałam, a poza tym naszła mnie ochota na pierogi.. W związku z czym.. ugotowałam rosół:) Królową zup :)) Podstawową..

Składniki

  • Skrzydło indycze, 1 szt
  • ćwiartki z kurczaka, 2 szt
  • Szyjki indycze, 2-3 szt (zależy jak są duze)
  • marchew, 4-5 szt
  • korzeń pietruszki, 1-2
  • kawałek selera
  • Cebula, Por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liscie laurowe
  • 2-3 suszone grzybki

Przygotowanie

  1. Mięso zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok 1,5 do 2 godzin. Cały sekret w gotowaniu rosołu, to czas. Im dłużej tym lepiej, na najmniejszym ogniu :)

  2. Po upływie w/w czasu, dodajemy obraną marchew, seler, pietruszkę, obraną i spaloną (KONIECZNIE!) cebulę, por, czosnek, grzyby, i przyprawy. Doprawiamy solą i gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, tak długo jak się da.. Ja gotuję ok 4-5 godzin. Smakować i ew doprawić.

  3. Podawać z makaronem i świeżą natką pietruszki:) A mięsko wykorzystać np. do pierogów:))!

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 08 marca 2013
śliczne zdjęcie, szybkiego powrotu do zdrówka życzę :)
Monika87 08 marca 2013
Dziękuję :)
irma 08 marca 2013
U mnie rosół , to podstawa, szczególnie w niedzielę. 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Skrzydło indycze, 1 szt
  • ćwiartki z kurczaka, 2 szt
  • Szyjki indycze, 2-3 szt (zależy jak są duze)
  • marchew, 4-5 szt
  • korzeń pietruszki, 1-2
  • kawałek selera
  • Cebula, Por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liscie laurowe
  • 2-3 suszone grzybki
Składniki