Rollsy szpinakowe ala sushi z łososiem i mascarpone

Rollsy szpinakowe ala sushi z łososiem i mascarpone
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Wyglądają jak sushi i nawet podobnie smakują, ale to połączenie może spokojnie jeść Seba:) Chcecie poznać co to jest? :) To najprostsze rollsy z ciasta naleśnikowego z dodatkiem pieczonego łososia i mascarpone :) Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze, polecam!

Składniki

  • 2 szklanki mleka owsianego
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • filet z łososia
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • opakowanie serka mascarpone 250g
  • sos sojowy

Przygotowanie

  1. Na początek zrobimy ciasto, w tym celu odsączamy szpinak, i dodajemy do przesianej mąki, dodajemy mleko, jajko, szczyptę soli i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok i w tym samym czasie zajmujemy się łososiem, którego nacieramy solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy go sokiem z cytryny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy kolejno placki. Łososia wystawiamy, dzielimy na mniejsze porcje i kładziemy na naleśnika, smarujemy z wierzchu mascarpone i zawijamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika i wyciągamy. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Futka 15 kwietnia 2016
Pyszności <3
Składniki
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • filet z łososia
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • opakowanie serka mascarpone 250g
  • sos sojowy
Składniki