Rolady wołowe w pysznym sosie

Rolady wołowe w pysznym sosie
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Są już u mnie jedne rolady wołowe, ale ciągle próbowałam ulepszyć tamten przepis - wydaje mi się, że się udało :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy na płaskie plastry. Najlepiej włożyć je w tym celu do woreczka foliowego, wtedy mięso nie będzie się rozpadać. Każdy plaster posypujemy czosnkiem granulowanym i pieprzem z obu stron. Jedna stronę mięsa smarujemy musztardą i układamy po 2 plasterki boczku.

  2. Cebule kroimy w półplasterki, marchewkę, paprykę i ogórki kiszone w paseczki. Na każdym płacie mięsa układamy po porcji warzyw, zawijamy rolady i związujemy nicią. Tak przyrządzone roladki zawijam każdą z osobna w folię aluminiową i wkładam do lodówki na całą noc.

  3. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rolady z każdej strony, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy grzybki suszone, rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy bulion się zagotuje zwiększamy ogień i wlewamy wino - pozwalamy gotować się przez 2-3 minuty a potem zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy. Dusimy do miękkości.

  4. Kiedy rolady będą już miękkie wyjmujemy je z sosu i usuwamy nici. Sos przecedzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąka rozrobiona w odrobinie wody. Teraz roladki wkładamy z powrotem do sosu i trzymamy jeszcze przez 2-3 minuty na słabym ogniu.

  5. Najlepiej podawać z kluskami śląskimi i kapusta czerwoną.

Komentarze do przepisu (6)

irma 26 lutego 2012
Po prostu świetne.Gdzie mogę dostać świeży rozmaryn, ? W ulubionych.
Kurka_domowa 26 lutego 2012
Irma, dzięki za miły komentarz :) A świeży rozmaryn kupiłam dawno temu w hipermarkecie Auchan, przesadziłam do... Czytaj całość »
Irma, dzięki za miły komentarz :) A świeży rozmaryn kupiłam dawno temu w hipermarkecie Auchan, przesadziłam do świeżej ziemi i większej doniczki. Teraz rośnie sobie na parapecie kuchennym i zawsze jest pod ręką, do tego nie wymaga specjalnego zachodu - wystarczy raz w tygodniu podlać :)
biancorossa 27 lutego 2012
Bardzo smakowity widoczek:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki