Roladki ze szparagami po francusku

Roladki ze szparagami po francusku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
O :) Polecam jako danie głównie z ziemniakami.

Składniki

  • 4 sznycle wieprzowe (u mnie z łopatki) po 150 g
  • pęczek zielonych szparagów
  • kieliszek białego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżka mąki
  • szczypior
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Szparagi umyłem , odciąłem stwardniałe końce , obrałem , włożyłem do osolonego wrzątku , gotowałem 5 minut , osączyłem.
    Sznycle opłukałem , osuszyłem papierowym ręcznikiem , rozbiłem wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej , na płaty grubości mniej więcej 1 cm. Zamarynowałem solą i pieprzem.
    Sznycle cienko posmarowałem musztardą i ułożyłem na nich po kilka szparagów.
    Zwinąłem w roladki , związałem sparzonym szczypiorem. Oprószyłem solą , pieprzem i mąką.
    Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę , włożyłem roladki i obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron.
    Podlałem białym winem i dusiłem na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż mięso było miękkie.

Komentarze do przepisu (13)

Konto usunięte 15 maja 2014
koniecznie do wypróbowania! ciekawy przepis!
sereberko80 15 maja 2014
bardzo apetyczne roladki, do wypróbowania :-) pozdrawiam
Konto usunięte 15 maja 2014
Jak zawsze, pełnia smaku i dobrego gustu :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 sznycle wieprzowe (u mnie z łopatki) po 150 g
  • pęczek zielonych szparagów
  • kieliszek białego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżka mąki
  • szczypior
  • sól ,pieprz
Składniki