Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki ze szparagami"
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 937
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 937
Składniki
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce. Włóż je do osolonego wrzątku z dodatkiem szczypty cukru na około 20 sekund. Osącz i przestudź.
Każdy filet przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz solą oraz pieprzem i posmaruj cienką warstwą musztardy. Na środku każdego ułóż plasterek szynki lub boczku oraz 3 szparagi. Zawiń, formując roladki, i zepnij wykałaczkami.
Na patelni na rozgrzanym oleju szybko obsmaż roladki do lekkiego zrumienienia. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Piecz 20-30 minut w temperaturze 200° C
Przygotuj sos holenderski. Masło roztop, przestudź. Na rondelku z wrzącą wodą postaw metalową miskę tak, aby dno naczynia nie dotykało wody. Do miski włóż żółtka i ubijaj, aż podwoją objętość. Do żółtek stopniowo dodawaj po łyżce masła, cały czas ubijając.
Na koniec dodaj sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijaj, aż sos zgęstnieje i będzie puszysty. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Sosem polej upieczone roladki.
45 minut. Porcja: 460 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie