Roladki ze schabu z zielonym nadzieniem w sosie koperkowym

Roladki ze schabu z zielonym nadzieniem w sosie koperkowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne :)

Składniki

  • schab ( na 4 kotlety)
  • 1 brokuł
  • biała część jednego pora
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4-6 plastrów sera wędzonego
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 pęczki koperku
  • duży kubek śmietany 18% (330 ml)
  • odrobina mąki do oprószenia roladek + łyżka do sosu
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, śląska przyprawa do mięs "Oma", czosnek granulowany, gałka muszkatałowa
  • 2-3 szklanki bulionu drobiowego

Przygotowanie

  1. Mięso porcjujemy, rozbijamy tłuczkiem uważając, by nie zrobić dziur, przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą, przyprawą "Oma" i wstawiamy do lodówki. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości na parze. Por kroimy w półplasterki, przesmażamy na łyżce masła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatałową. Jajka kroimy w plasterki, koperek siekamy.

  2. Ugotowanego i przestudzonego brokuła traktujemy blenderem i ucieramy na gładką masę. Doprawiamy ją do smaku i dodajemy przesiekane orzeszki piniowe. Na mięso układamy po plastrze sera wędzonego, na to wykładamy masę brokułową, następnie plasterki jajka i na koniec przesmażonego pora. Starannie zawijamy roladki i związujemy je nitką. Lekko oprószamy je mąką (nadmiar strzepujemy) i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem, wsypujemy połowę koperku i dusimy pod przykryciem do miękkości.

  3. Kiedy roladki będą już miękkie wyjmujemy je z wywaru i tenże przecedzamy. Śmietanę mieszamy dokładnie z łyżką mąki i stale mieszając dolewamy powoli do wywaru. Dodajemy resztę koperku, doprawiamy do smaku. Teraz można usunąć nić z roladek i włożyć je z powrotem do sosu. Gotujemy jeszcze przez 5-6 minut pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Podajemy z ryżem.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 24 marca 2014
smaczne roladki.
Konto usunięte 24 marca 2014
Obiad niedzielny i taki wiosenny :)
Konto usunięte 24 marca 2014
pychoty....:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • schab ( na 4 kotlety)
  • 1 brokuł
  • biała część jednego pora
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4-6 plastrów sera wędzonego
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 pęczki koperku
  • duży kubek śmietany 18% (330 ml)
  • odrobina mąki do oprószenia roladek + łyżka do sosu
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, śląska przyprawa do mięs "Oma", czosnek granulowany, gałka muszkatałowa
  • 2-3 szklanki bulionu drobiowego
Składniki