Roladki z polędwicy wieprzowej

Przepis dnia 2013-09-06
Roladki z polędwicy wieprzowej
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: smakowisko
Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie.

Składniki

  • duża polędwica wieprzowa (około 500 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • mozzarella w kulce 200 g
  • szynka parmeńskiej 200 g
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sos:
  • gęsta śmietany 30% 80 ml
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • szczypta cukru
  • Purre:
  • mączne ziemniaki 0,5 kg
  • sól i pieprz
  • obrany ząbek czosnku
  • liście laurowe 2
  • suszony tymianek 1 łyżeczka
  • mleko 0,5 szklanki
  • zimne masło 100 g

Przygotowanie

  1. Purre: Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W między czasie w rondelku podgrzać mleko, wrzucić do niego obrany i przekrojony na pół czosnek, liście laurowe i tymianek. Całość zagotować, zdjąć z ognia, zakryć rondelek pokrywką i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć przyprawy z rondelka i wyrzucić. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na purre. Do gorącego purre dodawać po kawałku zimnego masła i energicznie wmieszać je do masy. Zagotować mleko i wmieszać stopniowo do purre, aż do zupełnego wchłonięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

  2. Roladki: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mozzarellę pokroić w plasterki średniej grubości. Polędwicę pokroić w poprzek na 2 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym filecie, na jednej połówce, położyć plasterek mozzarelli i złożyć na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa. Zawinąć w plasterek szynki parmeńskiej, tak aby powstała roladka. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki po 2 minuty z każdej strony. Dłuższe smażenie mięsa może spowodować jego twardnienie. Zdjąć roladki z patelni i przełożyć na talerz. Talerz można przykryć folią aluminiową dla utrzymania temperatury polędwiczek.


  3. Sos: Trzymając patelnię na ogniu wlać śmietanę, ocet balsamiczny, szczyptę cukru i zagotować. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.

    Roladki podawać z przygotowanym wcześniej kremowym purre z ziemniaków polane sosem z octu balsamicznego.

Składniki
  • duża polędwica wieprzowa (około 500 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • mozzarella w kulce 200 g
  • szynka parmeńskiej 200 g
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sos:
  • gęsta śmietany 30% 80 ml
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • szczypta cukru
  • Purre:
  • mączne ziemniaki 0,5 kg
  • sól i pieprz
  • obrany ząbek czosnku
  • liście laurowe 2
  • suszony tymianek 1 łyżeczka
  • mleko 0,5 szklanki
  • zimne masło 100 g
Składniki