Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki z mięsa mielonego"
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27508
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27508
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Składniki
Bułkę kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj, osusz, pokrój wzdłuż na 8 cienkich pasków. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Paski cukinii włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą na ok. 2 min. Wyjmij je z wrzątku i natychmiast włóż do miski z bardzo zimną wodą. Następnie osącz.
Do miski włóż mięso. Następnie dodaj wystudzoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę kajzerkę oraz jajka, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso podziel na 4 porcje. Z każdej uformuj prostokąt i rozłóż na kawałku folii aluminiowej. Wierzch każdego prostokąta posmaruj musztardą, połóż 1 plasterek boczku i 2 plasterki cukinii. Pomagając sobie folią zwiń, formując roladkę. Każdą owiń plastrem boczku.
Roladki ułóż w żaroodpornym naczyniu, piecz pod przykryciem przez 30 min. w temp. 180°C. Następnie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10-15 min, by boczek ładnie się zrumienił. Roladki podawaj z purée ziemniaczanym, grillowanymi warzywami lub ulubioną surówką.
60 minut. Porcja: 550 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie