Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki z lazanii"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Mieloną wieprzowinę wymieszaj z obraną i posiekaną cebulą, szczyptą soli, pieprzu oraz łyżeczką oregano.
W dużym garnku zagotuj 3-4 litry osolonej wody. Partiami wrzucaj płaty lazanii, krótko obgotuj, aby stały się elastyczne. Wyjmuj płaty, układaj je pojedynczo na desce lub tackach.
Na każdym płatku lazanii ułóż porcję mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Lazanie zwijaj i układaj w naczyniu żaroodpornym miejscem łączenia do dołu.
Paprykę i marchewki posiekaj. Mrożoną fasolkę i brukselkę krótko obgotuj, odlej, przestudź, a poprzekrawaj na kawałki. Kukurydzę osącz.
W rondelku rozpuść masło, wsyp 2-3 łyżki mąki, krótko zasmaż. Mieszając, wlewaj mleko, a potem śmietanę. Dodaj przygotowane warzywa. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj 10 minut.
Sosem polej ruloniki. Posyp 5 dag startego parmezanu, zapiekaj ok. 40 min w 180 st.
czas ok. 70 min; porcja – 460 kcal, cena 3,90 złŹródło: Świat kobiety