Roladki z kurczaka ze szparagami

Roladki z kurczaka ze szparagami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Muszę się przyznać, że nigdy jakoś nie byłam fanką szparagów i nie podzielałam entuzjazmu u innych, może nie miałam szczęścia do dań z nich zrobionych? Postanowiłam, że sama coś z nich przygotuję i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne. Mianowicie zrobiłam grillowane roladki z kurczaka w marynacie na bazie oliwy, octu balsamicznego, ziół suszonych, czosnku, soli, pieprzu i curry. Nadzieniem roladek były zielone szparagi, które wcześniej podgotowałam, roladki podałam z kaszą orkiszową i polałam pomarańczowym sosem balsamicznym. Smakowały wyśmienicie :-)

Składniki

  • 500 g szparagów zielonych
  • 500 g filetów z kurczaka
  • przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): oliwa, sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet balsam

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę do mięsa. Filety z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół (na 2 kotlety), a następnie każdy kotlet na połowę - w ten sposób z 1 fileta powstają 4 roladki. Każdą część rozbić tłuczkiem do mięsa, przełożyć do naczynia i dokładnie posmarować marynatą z każdej strony. Odłożyć do lodówki na min. 30 minut. Szparagi obrać, odłamać końcówki i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez ok. 8 minut. Przelać zimną wodą i odłożyć. Na każdy filecik z kurczaka położyć 2 lub 3 szparagi (w zależności od wielkości), formować roladki i piec na patelni grillowej. Można podlać jeszcze marynatą.

    Roladki można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniaczkami. U mnie były z kaszą orkiszową.


    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 500 g szparagów zielonych
  • 500 g filetów z kurczaka
  • przyprawy do marynaty do mięsa (ilość według własnego uznania): oliwa, sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet balsam
Składniki