Roladki z kurczaka z farszem mięsnym i marchewką

Przepis dnia 2018-02-26
Roladki z kurczaka z farszem mięsnym i marchewką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_G
Mięso w mięsie, czyli roladki drobiowe z nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem marchewkowych słupków.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • około 150 g mielonego mięsa wieprzowego np łopatki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 1 duża marchewka
  • 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej
  • 1 jajko
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy.

  2. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej.

  3. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem).

  4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie.

  5. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.

  6. Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią).

  7. Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto.

    Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

Ptasiek 20 lutego 2018
a po co podsmażać ? nie lepiej od razu piec ?
Ewa_G 21 lutego 2018
Oczywiście, wszystko można;) Mięso jedynie pieczone, nie będzie już tak rumiane (wówczas lepiej zrezygnować z... Czytaj całość »
Oczywiście, wszystko można;) Mięso jedynie pieczone, nie będzie już tak rumiane (wówczas lepiej zrezygnować z panierowania w bułce) i będzie trzeba potrzymać go w piekarniku ciut dłużej, tak by mięso mielone w środku "doszło".
Składniki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • około 150 g mielonego mięsa wieprzowego np łopatki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 1 duża marchewka
  • 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej
  • 1 jajko
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
Składniki