Roladki z kurczaka w sosie grzybowym

Roladki z kurczaka w sosie grzybowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Faszerowane roladki wyśmienicie smakują podane w sosie grzybowym z tegorocznych zbiorów.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 4 plasterki sera
  • 4 plasterki szynki
  • 1/3 młodej cukinii
  • 1/3 papryki czerwone
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy
  • przyprawa do gyrosa
  • Składniki na sos:
  • 20 dag świeżych grzybów leśnych
  • ½ szklanki śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko jaja
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Fileta dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i przekroić wzdłuż. Następnie posypać solą i pieprz do smaku, po chwili delikatnie rozbić. Paprykę, cukinię obrać i pokroić w słupki. Na każdym kawałku kurczaka układać kolejno: plaster szynki, plaster sera, cukinię i paprykę, lekko posolić, zwinąć w roladkę i spiąć patyczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć przygotowane roladki, posypać przyprawą do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni około 50-60 minut. Gdy mięso się zarumieni podlać jedną szklanką wody.
    Przygotowanie sosu:
    Grzyby oczyścić, dosyć drobno pokroić, zalać wodą, przyprawić do smaku i ugotować do miękkości. Śmietanę rozbełtać z mąką i żółtkiem, dodać do grzybów i chwilę podgotować. Ja do sosów dodaje żółtko jaja bo wtedy sos jest bardziej delikatny i gładki.

Składniki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 4 plasterki sera
  • 4 plasterki szynki
  • 1/3 młodej cukinii
  • 1/3 papryki czerwone
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy
  • przyprawa do gyrosa
  • Składniki na sos:
  • 20 dag świeżych grzybów leśnych
  • ½ szklanki śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko jaja
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
Składniki