Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Moja dzisiejsza propozycja to pieczone roladki z kukurydzianego kurczaka, mocno nadziane szpinakiem :) Danie jest pożywne i bardzo zdrowe. Oprócz cennych właściwości jakie niesie za sobą szpinak, możemy mieć pewność, że mięso wykorzystane do roladek jest zdrowe. Dlaczego? Roladki zostały przygotowane z kurczaka hodowanego bez użycia hormonów i antybiotyków oraz karmionych paszą wolną od GMO, zawierającą minimum 50 % kukurydzy. Takie kurczaki hodowane są w dogodnych warunkach, z dostępem do naturalnego światła oraz wybiegu, a ich mięso jest niesamowicie smaczne, delikatne i soczyste. Piersi z kurczaka kukurydzianego mają lekko złocistą barwę, są nieco słodsze w smaku i mniejsze od tych zwykłych. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka kukurydzianego
  • 300 g liści szpinaku
  • 50 g żółtego sera
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy liście szpinaku, które smażymy do momentu, aż zmiejszą swoją objętość. Następnie podlewamy całość odrobiną mleka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i dusimy wszystko przez chwilę. Na koniec szpinak doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.

  2. Oczyszczone piersi z kukurydzianego kurczaka rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą, aby uniknąć rozerwania się delikatnego mięsa. Rozbite piersi oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Następnie układamy na piersiach ostudzony szpinak oraz kawałki żółtego sera i zawijamy roladki.

  4. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, skrapiamy je także odrobiną oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stpni C i pieczemy około 30 - 35 minut na termoobiegu.

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 10 listopada 2015
Świetna propozycja na smaczny i zdrowy obiad <3
BEATA1978 12 listopada 2015
Pyszne :)
Dosiak 03 grudnia 2015
Uwielbiam takie zestawienia!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 piersi z kurczaka kukurydzianego
  • 300 g liści szpinaku
  • 50 g żółtego sera
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
Składniki