Roladki z karpia z farszem grzybowym

Roladki z karpia z farszem grzybowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Zaskakujący w formie i smaku karp – w postaci roladek z leśnymi grzybami i delikatnym, lekko grzybowym sosem.

Składniki

  • 4 - filety z karpia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka - masła
  • CONCASSE
  • 2 - pomidory malinowe
  • sól
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżeczka - białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka - oliwy
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • garść koperku
  • FARSZ
  • 250 g - mrożonych prawdziwków lub podgrzybków
  • ½ - cebuli
  • 1 łyżka - masła
  • SOS
  • 1 - cebula
  • 1 łyżka - masła
  • 100 ml - białego wina wytrawnego
  • 250 ml - śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Na łyżce masła zeszklić cebulę. Dorzucić rozmrożone i pokrojone grzyby. Wymieszać i usmażyć. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.

  2. Solą i pieprzem przyprawić też karpia (od strony bez skóry). Nałożyć farsz grzybowy. Zwinąć i obwiązać dratwą (jeśli filety są grube, trzeba je lekko przyciąć).

  3. Roladki obsmażyć na łyżce masła. Przełożyć na deskę. Na tę samą patelnię dać trochę masła (dobrze, aby zostało tam trochę grzybów, które wypadną podczas smażenia ryby). Gdy się rozgrzeje, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać wino, odparować. Dolać śmietankę. Wymieszać. Po chwili do sosu przełożyć roladki. Przykryć i dusić do miękkości.

  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą. Posłodzić. Wlać ocet i oliwę. Dorzucić posiekaną zieleninę.

  5. Roladkę nałożyć na talerz. Polać sosem. Concasse podać w małej miseczce.

Składniki
  • 4 - filety z karpia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka - masła
  • CONCASSE
  • 2 - pomidory malinowe
  • sól
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżeczka - białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka - oliwy
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • garść koperku
  • FARSZ
  • 250 g - mrożonych prawdziwków lub podgrzybków
  • ½ - cebuli
  • 1 łyżka - masła
  • SOS
  • 1 - cebula
  • 1 łyżka - masła
  • 100 ml - białego wina wytrawnego
  • 250 ml - śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
Składniki