Roladki z karkówki

Roladki z karkówki
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Soczyste roladki polane sosem śliwkowym są fajnym i smacznym pomysłem na obiad.

Składniki

  • kotlety karkowe, 4 szt
  • bazylia, zioła prowansalskie, po 1 łyżce
  • śliwki suszone, 8 szt.
  • mąka do obtoczenia roladek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Śliwki zalać wrzątkiem na ok. 20 minut, odcedzić.

  2. Kotlety rozbić, tak aby nie porozrywać mięsa. Osolić, posypać pieprzem i zmieszanymi ziołami. Na każdym kotlecie położyć po dwie śliwki i zwinąć w rulony, obtoczyć mąką.

  3. Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć roladki z każdej strony, aż do mocnego zrumienienia. Następnie podlać niedużą ilością wody , przykryć i dusić na małym ogniu ok.30 minut.

  4. Wtym czasie przygotować sos śliwkowy /przepis na sos zamieściłam wcześniej/

  5. Gotowe roladki polać sosem śliwkowym, podawać z ziemniakami i sałatką z kalafiora lub wg uznania. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (15)

polkangaroo 19 kwietnia 2010
Dawno nie było takich pyszności. Mniam.
Konto usunięte 20 kwietnia 2010
bardzo fajny przepis wypróbuje w najbliższym czasie!
wioleta333 20 kwietnia 2010
pycha.....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kotlety karkowe, 4 szt
  • bazylia, zioła prowansalskie, po 1 łyżce
  • śliwki suszone, 8 szt.
  • mąka do obtoczenia roladek
  • sól, pieprz do smaku
Składniki