Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki z karczku z kaszą"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie na sypko. Przecedź, przelej zimną wodą. Karczek umyj, osusz, pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą do karkówki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Szynkę pokrój w paski. Dwa ząbki czosnku posiekaj. Do miski wsyp kaszę, dodaj szynkę, cebulę, natkę, posiekany czosnek i żółtka, dokładnie wyrób. Przypraw.
Farsz rozsmaruj na plastrach mięsa. Zwiń, formując roladki, zepnij wykałaczkami. Roladki obtocz w mące. Olej rozgrzej w rondlu, obsmaż roladki ze wszystkich stron. Zalej do połowy gorącym bulionem.
Dodaj pozostały posiekany czosnek, przypraw. Duś pod przykryciem do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane listki rozmarynu i bazylii, wymieszaj, podduś.
Jeśli trzeba, przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wlej śmietanę, wymieszaj, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (sos możesz też zagęścić łyżką mąki wymieszanej z zimną wodą). Jeśli zostanie farsz, podsmaż go na patelni i podaj z roladkami.
<strong>Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie