Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki z boczku i kiszonej kapusty"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Boczek opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać.
Na każdym pasku boczku położyć małe porcje kwaszonej kapusty i posiekanej natki pietruszki. Zwinąć w roladki.
Roladki spiąć wykałaczkami lub przewiązać nicią kuchenną. Zrumienić na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podlać białym winem i 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem około 90 minut.
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na smalcu. Dodać pozostałą kapustę. Dołożyć jałowiec, listki laurowe, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem 30 minut.
Roladki zdjąć z patelni. Sos z patelni zagęścić zasmażką błyskawiczną. Zagotować, przyprawić do smaku. Roladki podawać na kwaszonej kapuście. Polać sosem.
Udekorować odłożoną natką pietruszki. Serwować np. z purée ziemniaczanym.
Czas przygotowania około 120 minutŹródło: Życie na gorąco