roladki z bakłażana (involtini di melanzane)

Przepis dnia 2020-06-20
roladki z bakłażana (involtini di melanzane)
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
Uwielbiam bakłażana, a w tym wydaniu jest wyjątkowo pyszny. Dzięki Jolka!!!!!!

Składniki

  • bakłażan - 3 szt.
  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna - pół szklanki
  • mozzarella -250 g
  • parmezan - 60 g
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • bułka tarta - pół szklanki
  • bazylia - 1 pęczek
  • oliwa do smażenia
  • orzeszki piniowe - 50 g
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości około pół centymetra. Każdy plaster obtoczyć w mące, a potem w roztrzepanym jajku. Smażyć na rozgrzanej oliwie 2 minuty z każdej strony. Usunąć nadmiar tłuszczu, kładąc usmażone bakłażany na papierowym ręczniku.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pomidory z puszki, sól i pieprz. Chwilę razem poddusić. Połowę sosu wyłożyć do naczynia, w którym będą zapiekane bakłażany.

  3. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, parmezan na tarce o oczkach małych. Mozzarellę wymieszać z płową ilości parmezanu, dodać odrobinę soli i pieprzu.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

  5. Połowę listków bazylii posiekać, resztę pozostawić w całości. Na plastry bakłażana nakładać 1-2 listki bazylii i po łyżce nadzienia serowego, zrolować. Układać roladki w naczyniu do zapiekania, polać resztą sosu pomidorowego.

  6. Bułkę tartą połączyć z resztą parmezanu, orzeszkami piniowymi i posiekaną bazylią. Mieszanką posypać roladki.

  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

  8. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Składniki
  • bakłażan - 3 szt.
  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna - pół szklanki
  • mozzarella -250 g
  • parmezan - 60 g
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • bułka tarta - pół szklanki
  • bazylia - 1 pęczek
  • oliwa do smażenia
  • orzeszki piniowe - 50 g
  • sól
  • pieprz
Składniki