Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym

Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: marysiaz
Eleganckie, bardzo smaczne roladki podane w śliwkowym sosie gościły u mnie na rodzinnym obiedzie. Smak samego sosu jak dla mnie początkowo był za ostry, jednak po duszeniu w nim mięsa zyskał dodatkowy aromat. Dla złagodzenia smaku dodałam trochę słodkiej śmietanki - sos wyszedł obłędny :)

Składniki

  • 2 polędwice wieprzowe
  • 120g sera pleśniowego camembert
  • 120g sera mozzarella
  • 10 plastrów szynki prosciutto
  • 450g mrożonych śliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • szczypiorek
  • sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 1/2 kubka słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta cynamonu, kardamonu, soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Polędwice myjemy, osuszamy i kroimy każdą z nich na 5 części. Za pomocą tłuczka każdą część rozbijamy na cienki kotlet (rozbijając od środka, a nie od boku!). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ser camembert i mozzarella kroimy na 10 kawałków. Obydwoma rodzajami nadziewamy mięso i zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy prosciutto i podsmażamy na maśle.
    Rolady przed smażeniem można obwiązać sznurkiem, aby uzyskały ładny, równy kształt, jednak przed włożeniem ich do sosu należy go bezwzględnie ściągnąć.

  2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na sos. Do głębokiej patelni wkładamy rolady i zalewamy je sosem. Całość dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec duszenia sos zabielamy słodką śmietanką.

  3. Roladki podajemy posypane szczypiorkiem z pieczonymi batatami i surówką z kapusty pekińskiej.


    SMACZNEGO :)

  4. zdj

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 09 marca 2015
pyszne
GREGORHSPEED 09 marca 2015
Marysiu ,obłędne! <3
Jola73 09 marca 2015
o żesz ale delicje :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 polędwice wieprzowe
  • 120g sera pleśniowego camembert
  • 120g sera mozzarella
  • 10 plastrów szynki prosciutto
  • 450g mrożonych śliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • szczypiorek
  • sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 1/2 kubka słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta cynamonu, kardamonu, soli i pieprzu
Składniki