Roladki wieprzowe z oliwkami i bakłażanem

Roladki wieprzowe z oliwkami i bakłażanem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Pomysł pojawił się, gdy miałam ochotę na roladki mięsne, ale nie miałem odpowiedniego nadzienia. Użyłam więc wszystkiego, co mialam w lodówce: zielonych oliwek z gruboziarnistą musztardą i smażonego bakłażana. Sos z dodatkiem cebuli duszonej w czerwonym winie i bulionie nadał roladkom nieporównywalnego smaku.

Składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 3 cebule
  • 500 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 bakłażan
  • olej
  • 60 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 100 g chorizo
  • 2 łyżki musu paprykowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule pokroic w kostke i podsmazyc na oleju. Dodac czerwone wino, bulion, lisc laurowy i 2 galazki rozmarynu.

  2. Mieso sklepac na platy grubosci max. 0,5 cm, baklazana pokroic w podluzne cienkie paski i posypac je sola, po kilku minutach zetrzec plyn i sól papierowym recznikiem, usmazyc paski w malej ilosci tluszczu. Oliwki zmiazdzyc i polaczyc z gruboziarnista musztarda.

  3. Platy miesa wysmarowac masa oliwkowa, polozyc na nie plastry baklazana i cienkie plasterki chorizo, albo innej kielbasy. Zwinac i spiac wykalaczka lub klamerka do rolad.

  4. Rolady podsmazyc ze wszystkich stron, nastepnie wlozyc je do naczynia z cebula w winnym sosie i wstawic do piekarnika. Piec ok. 45 min. w temp. 180° C.
    Po upieczeniu wyjac rolady z sosu, wylowic lisc laurowy i galazki rozmarynu, dodac paste z papryki, doprawic sola i pieprzem i wszystko zmiksowac do uzyskania gestego sosu.

  5. Podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 01 listopada 2020
Cudowne roladki <3
Ale narobiłaś mi smaku!
KulinarnaChwila 02 listopada 2020
Pyszotka:)
fafiatko 02 listopada 2020
Musialy swietnie smakowac i ten rozplywajacy sie w ustach baklazan!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 3 cebule
  • 500 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 bakłażan
  • olej
  • 60 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 100 g chorizo
  • 2 łyżki musu paprykowego
  • sól, pieprz
Składniki