Roladki schabowe z boczkiem i śliwką

Roladki schabowe z boczkiem i śliwką
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: basiliana
Schab, boczek i suszone śliwki to dla mnie połączenie idealne, tutaj dodatkowo wzbogacone pachnącym majerankiem i słodkawą musztardą miodową. Kruche roladki z aromatyczny nadzieniem świetnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego przyjęcia, jak i na co dzień.

Składniki

  • Schab bez kości - 10 plastrów
  • Boczek wędzony - 10 plastrów
  • Suszone śliwki - 10 sztuk
  • Musztarda miodowa - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1 szklanka
  • Olej do smażenia
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Schab cienko rozbić, oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem i posmarować musztardą. Na każdy plaster schabu nałożyć plaster boczku, a wzdłuż brzegu, od którego będziemy zwijać roladki, położyć pokrojone w słupki suszone śliwki. Zwinąć roladki i związać je nicią lub spiąć wykałaczkami.

  2. Roladki obsmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju, a następnie podlać bulionem lub wodą i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę. W razie potrzeby można roladki podlać większą ilością wody lub bulionu.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 02 lipca 2020
Pyszne danie na pewno robi furorę na rodzinnych obiadach!
BEATA1978 02 lipca 2020
O tak, dla mnie to też jest idealne połączenie :)
basiliana 03 lipca 2020
:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Schab bez kości - 10 plastrów
  • Boczek wędzony - 10 plastrów
  • Suszone śliwki - 10 sztuk
  • Musztarda miodowa - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1 szklanka
  • Olej do smażenia
  • Pieprz i sól do smaku
Składniki