Roladki schabowe z boczkiem i śliwką

Roladki schabowe z boczkiem i śliwką
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: basiliana
Schab, boczek i suszone śliwki to dla mnie połączenie idealne, tutaj dodatkowo wzbogacone pachnącym majerankiem i słodkawą musztardą miodową. Kruche roladki z aromatyczny nadzieniem świetnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego przyjęcia, jak i na co dzień.

Składniki

  • Schab bez kości - 10 plastrów
  • Boczek wędzony - 10 plastrów
  • Suszone śliwki - 10 sztuk
  • Musztarda miodowa - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1 szklanka
  • Olej do smażenia
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Schab cienko rozbić, oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem i posmarować musztardą. Na każdy plaster schabu nałożyć plaster boczku, a wzdłuż brzegu, od którego będziemy zwijać roladki, położyć pokrojone w słupki suszone śliwki. Zwinąć roladki i związać je nicią lub spiąć wykałaczkami.

  2. Roladki obsmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju, a następnie podlać bulionem lub wodą i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę. W razie potrzeby można roladki podlać większą ilością wody lub bulionu.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 02 lipca
Pyszne danie na pewno robi furorę na rodzinnych obiadach!
BEATA1978 02 lipca
O tak, dla mnie to też jest idealne połączenie :)
basiliana 03 lipca
:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Schab bez kości - 10 plastrów
  • Boczek wędzony - 10 plastrów
  • Suszone śliwki - 10 sztuk
  • Musztarda miodowa - 2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1 szklanka
  • Olej do smażenia
  • Pieprz i sól do smaku
Składniki