Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po wiejsku nie musi oznaczać monotonii na talerzu. Odkryj nasz przepis na eleganckie roladki schabowe po wiejsku, które z powodzeniem mogłyby się pojawić na królewskim stole. Fasolka szparagowa i marchewka dają roladkom fantastyczny kontrast kolorów i smaków, natomiast plasterki boczku wprowadzają genialną chrupkość. Danie serwuj z ziemniaczanym puree lub pieczonymi ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw dla większego bogactwa barw na talerzu.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 263
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 263
Składniki
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, przesmaż obrany i drobno posiekany czosnek, po chwili dorzuć fasolkę szparagową i marchewkę. Smaż przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem.
Schab umyj, osusz i pokrój na kotlety. Na talerzu ułóż plasterek boczku i ułóż na nich plasterek schabu. Na środku wieprzowiny połóż warzywa i ciasno zwiń roladkę. Aby roladki się nie rozpadły możesz je przebić wykałaczką lub związać nitką. Włóż roladki do rękawa do pieczenia, zamknij klipsem i połóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Wstaw roladki do pieca nagrzanego do 200°C na 20 minut, po tym czasie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 10 minut, aby boczek stał się bardziej chrupiący i rumiany. Gotową potrawę wyjmij z pieca, odstaw na 5 minut do lekkiego ostygnięcia i podawaj.