Roladka z kurczaka, w sosie śmietankowo musztardowym

Przepis dnia 2014-07-15
Roladka z kurczaka, w sosie śmietankowo musztardowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Roladki z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem, w sosie z musztardy francuskiej , śmietanki i masła

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka ok 700g,
  • liście świeżego szpinaku, kilka suszonych pomidorów,
  • 200ml śmietany 30%, 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka masła, sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie

  1. Szpinak myjemy, pomidory kroimy w paski.
    Drobno posiekany czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażymy.
    Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.
    Gdy szpinak się skurczy, dodajemy pomidory i jeszcze chwilę smażymy.

    Fileta kroimy w cienkie paski, i ubijamy.
    Płaty przyprawiamy solą i pieprzem.
    Na fileta nakładamy farsz z pomidorów i szpinaku,
    zawijamy formując roladkę.
    Owijamy folią aluminiową.
    Czynność powtarzamy.

    Roladki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 20 minut.

    Śmietanę wlewamy na głęboką patelnię, podgrzewamy.
    Gdy trochę się zredukuje, dodajemy musztardę i masło.
    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Roladki kroimy na kawałki, podajemy polane sosem.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 13 lipca 2014
Pycha obiadek :)
BEATA1978 13 lipca 2014
Jak dla mnie dzieło sztuki... oczywiście kulinarnej. Do tego obrazek baaardzo apetyczny.
anonymous.270181 17 lutego 2016
co taka roladka ma wspólnego z obiadem.Co najwyżej może to być lekka przekąska
Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka ok 700g,
  • liście świeżego szpinaku, kilka suszonych pomidorów,
  • 200ml śmietany 30%, 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka masła, sól, pieprz, czosnek
Składniki