Roladka szpinakowa z łososiem

Roladka szpinakowa z łososiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: karakum
Roladka szpinakowa z łososiem

Składniki

  • świeży szpinak lub mrożony - 250 gr.
  • jajko kurze - 3 szt.
  • mąka - 40 g
  • skrobia kukurydziana - 25 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • ryba lekko solona (łosoś, łosoś różowy, pstrąg) - 180 gr.
  • kremowy miękki ser - 300 gr.

Przygotowanie

  1. Rozmrozić szpinak. Oddziel białka od żółtek. Połącz szpinak i żółtka za pomocą blendera zanurzeniowego. Ubij białka, aż uzyskasz twardą pianę. Białka i żółtka wymieszać ze szpinakiem. Dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Powinieneś uzyskać jednorodną masę bez grudek i kawałków. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj papier olejem roślinnym.
    Ciasto wyłożyć na papier, równomiernie rozprowadzić łopatką tak, aby powstał prostokąt (o wymiarach około 25x36 cm). Piec biszkopt przez 10-11 minut. Schłodzone biszkopty posmaruj równą warstwą twarogu. Rozłóż kawałki ryby. Delikatnie zwiń biszkopt w ciasną rolkę. Zawiń w folię lub włóż do torby i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 28 kwietnia
Pyszotka:)
ski_ttles 28 kwietnia
Smakowita roladka. Muszę koniecznie wypróbować.
Składniki
  • świeży szpinak lub mrożony - 250 gr.
  • jajko kurze - 3 szt.
  • mąka - 40 g
  • skrobia kukurydziana - 25 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • ryba lekko solona (łosoś, łosoś różowy, pstrąg) - 180 gr.
  • kremowy miękki ser - 300 gr.
Składniki