Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada żeberkowa z porem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Pasek żeberek wymocz w wodzie. Osącz, osusz, delikatnie wyjmij kości (mięso powinno zostać w jednym kawałku). Natrzyj solą i pieprzem, wstaw na noc do lodówki.
Pora obierz z zewnętrznych liści, lekko zmroź (w lodówce lub zamrażalniku), pokrój w paski długości szerokości mięsa, włóż je w miejsce po wyjętych kościach.
Pasek mięsa mocno skręć, formując roladę. Rękaw do pieczenia posmaruj olejem, ułóż roladę, mocno zwiń. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 15 minut w temp. 180°C. Następnie temp. zmniejsz do 120°C, piecz godzinę.
Miód wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Folię rozetnij, posmaruj mięso mieszanką, piecz jeszcze 15 minut. Roladę po upieczeniu lekko ostudź, wyjmij z folii. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziemniakami. Na zimno – z ciemnym pieczywem.
Czas przygotowania: 110 min. Ilość porcji: 4. Cena za porcję: 4 zł.
Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie