Rolada z kiszonej kapusty w cieście filo.

Rolada z kiszonej kapusty w cieście filo.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Rolada bardzo smaczna,chrupiąca z wierzchu, z aromatycznym farszem. Polecam serdecznie:)

Składniki

  • 1,30 kg kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • smalec 100g pieprz i sól
  • ciasto filo
  • kminek do posypania
  • 50g masła do posmarowania
  • 1/2 szkl mleka

Przygotowanie

  1. Kapustę zalać wodą i ugotować około 1 godz.Mam swoją ukiszona z dodatkami takimi jak marchew,kminek,ziele,liście laurowe i cebula.
    Jeśli kapusta nie ma dodatków można dodać.

    Wystudzoną kapustę odcisnąć,drobno pokroić.
    Cebule pokrojone w kotkę zeszklić na smalcu.
    Dodać kapustę i podsmażać do odparowania wody.
    Doprawić do smaku pieprzem i solą.Wystudzić.

    Ciasto filo podzielić na 2 części,ponieważ jest 7 płatów,podzieliłam jedną część na 3 płaty,a drugą na 4 płaty.

    Każdy płat posmarować pędzelkiem mlekiem i złączyć.

    Wyłożyć połowę farszu,równo rozsmarować.

  2. Ciasto zwinąć w roladę.
    Z drugą połową ciasta postąpić tak samo.

    Po wierzchu posmarować roztopionym masłem i posypać kminkiem.

    Dać no nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół i piec do złotego koloru.

  3. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (16)

KulinarnaChwila 07 lutego
taką bym zjadła, uwielbiam :)
Nevermore 07 lutego
No i do tego duży kubek gorącego barszczu :D
Świetna rolada, pycha :)
Maudie 07 lutego
Wyśmienite:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,30 kg kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • smalec 100g pieprz i sól
  • ciasto filo
  • kminek do posypania
  • 50g masła do posmarowania
  • 1/2 szkl mleka
Składniki