Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak gołąbków w eleganckiej formie, tak podana rolada wywiera wrażenie na gościach.
papier do pieczenia
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 382
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14758
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 360
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 382
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14758
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 360
Składniki
Cebulę, czosnek, startą marchew i ryż podsmaża się tak jak do zwykłych gołąbków, po przyrumienieniu i dodaniu pieprzu ziołowego i soli, lub własnej mieszanki podlewa się wodą i dotuje do miękkości ryżu. Rolada będzie pieczona w niewielkiej ilości sosu, więc ryż nie miałby jej skąd pobrać. Po wystudeniu miesza się z mięsem mielonym plus sól 1 łyżeczka na każe pół kilo mięsa i dodaje koperek.
Zblanszowane liście kapusty, ze zredukowanym zgrubieniem, układa się na zakładkę. Pomogłam sobie papierem do pieczenia. Wykłada się farsz, zostawiając wolne brzegi i zawija. Sos pomidorowy: na oliwie zeszkliłam cebulę, czosnek a potem posiekane i obrane pomidory. Podsmaża się je aż się prawie rozpuszczą, doprawia jeszcze bazylią, oregano i solą i chili.
Miałam jeszcze mini cukinie. a z resztki farszu uformowałam pulpeciki i jednego gołąbka. Piekłam 1,20 minut, pierwsze 45 minut pod przykryciem kawałka papieru do pieczenia.
Powinna odstać po upieczeniu 30 minut, pięknie się kroi.
Smacznego :)