Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis otrzymałem od Bogusi K. Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami.

Składniki

  • ciasto francuskie
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kostkę.

  2. Pieczarki kroimy na plasterki. Razem z cebulą dusimy na łyżce masła. Odparowujemy z nadmiaru płynu ,doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Filet z kurczaka cienko kroimy na plastry.

  4. Ciasto rozwijamy ,oprószmy przyprawą do kurczaka ,układamy mięso na całej długości (zostawiamy 2 cm wolnego miejsca przy krótszym boku ciasta). Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka.


  5. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  6. Połową ilości sera posypujemy mięso.

  7. Na ser wykładamy podsmażone pieczarki.

  8. Na pieczarki wysypujemy resztę sera.

    Zwijamy roladę (od krótkiego boku) i przekładamy do keksówki.


  9. Roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z sosem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (3)

monikagotuje 30 stycznia 2015
Pyszna roladka z moimi ulubionymi dodatkami:)
lidka5x5 30 stycznia 2015
Wygląda pięknie i smak musi być też wspaniały. Zabieram na zaś do książki :)))
Futka 01 lutego 2015
Wspaniała i pyszna rolada - cóż chcieć więcej? Pyszności! :D
Składniki
  • ciasto francuskie
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól ,pieprz
Składniki