Rolada wieprzowa

Rolada wieprzowa
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zjkrol
Danie na niedzielny obiad lub przyjęcie gości.

Składniki

  • Schab lub mięso od szynki, 2 duże kotlety
  • musztarda, 2 łyżki
  • Ogórek kiszony, 1 sztuka
  • marchewka, 1 sztuka
  • przyprawy:sol,pieprz, do smaku
  • olej, 3-4 łyżki
  • szynka gotowana lub wędzina, 4 plastry

Przygotowanie

  1. Dwa dość duże kotlety schabowe bardzo cienko rozbić,posmarować muztardą.,posypać przyprawami.

  2. Na każdym kotlecie położyć po 2 plasterki szynki,kawałek ogórka i potartą na tartce marchewkę,zwinąć i spiąć wykałaczką.

  3. Rolady obsmażyć na oleju.Przełożyć do garnka podlać wodą lub bulionem.Dusić do miękkości.Po ugotowaniu wyjąć z garnka zrobić sos a następnie włożyć roladki.

  4. Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami i dowolną surowką.U nas na Sląsku jest to "modro kapusta".SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 12 września 2012
Pyszny obiadek,a i schab napewno kuchy i soczysty....5...
Kurka_domowa 12 września 2012
Mniam, pyszny obiadek :)
Składniki
  • Schab lub mięso od szynki, 2 duże kotlety
  • musztarda, 2 łyżki
  • Ogórek kiszony, 1 sztuka
  • marchewka, 1 sztuka
  • przyprawy:sol,pieprz, do smaku
  • olej, 3-4 łyżki
  • szynka gotowana lub wędzina, 4 plastry
Składniki