Rolada szpinakowa z serem feta

Rolada szpinakowa z serem  feta
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: vanessa1983
Lubimy to ????

Składniki

  • Mieso mielone wołowe 1 kg
  • Szpinak mrożony 200 g
  • Czosnek 4 duze ząbki
  • Ser feta 100 g
  • 4 srednie cebule
  • Sol ,pieprz ,czosnek granulowany
  • 250 ml wody
  • Kostka rosolowa
  • Boczek w plasterkach 2 opakowania (tyle żeby zawinac rolade)
  • Oliwa do wysmarowania formy i duszenia cebuli
  • Folia aluminiowa,folia spożywcza
  • 1 jajko
  • 2 lyzki bulki tartej

Przygotowanie

  1. Cebule, czosnek obrać ,pokroić.Zeszklic na małej ilości oliwy,posolić i popieprzyc. Dodać mrożony szpinak,podlać woda i dołożyć kostkę rosółową. Dusić pod przykryciem.Kiedy warzywa będą miękkie odprowadza wodę (podnieść pokrywę i gotować na małym ogniu,ciągle mieszajac).

  2. Mięso mielone połączyć z jajkiem i bułka tarta,popieprzyc nie dodawać soli.Wyrobić wszystko na jednolitą masę. Deskę drewnianą wyłożyć folia spożywcza .Równomiernie wyłożyć mięso mielone.

  3. Na miesie mielonym rozkładany usmażona cebulkę ze szpinakiem.Ser feta kruszymy na wiezch. Roladę zwijamy , owijania boczkiem,układamy na natłuszczowej blaszce. Przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni,po czym ściągamy i pieczemy przez kolejne 10-15 minut aby boczek się z rumień.

  4. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki, pozostawić do ostygniecia.Podawać z pieczonymi zimnakami i gotowanymi warzywami na cieplo. Smacznego ☺

Składniki
  • Mieso mielone wołowe 1 kg
  • Szpinak mrożony 200 g
  • Czosnek 4 duze ząbki
  • Ser feta 100 g
  • 4 srednie cebule
  • Sol ,pieprz ,czosnek granulowany
  • 250 ml wody
  • Kostka rosolowa
  • Boczek w plasterkach 2 opakowania (tyle żeby zawinac rolade)
  • Oliwa do wysmarowania formy i duszenia cebuli
  • Folia aluminiowa,folia spożywcza
  • 1 jajko
  • 2 lyzki bulki tartej
Składniki