Rolada ślaska z wieprzowiny

Rolada ślaska z wieprzowiny
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mechanik79
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.

Składniki

  • łopatka wieprzowa
  • musztarda
  • papryka
  • ogórek konserwowy
  • boczek wędzony
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • margaryna i olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję skośnie względem kierunku włókien mięsa, odrobina soli i pieprzu i rozklepuję względnie cieńko po czym smaruję musztardą. Paprykę, ogórka i boczek kroję w paski a cebulę w piórka i po trochu każdego układam na mięsie. podwijając pierwsze boczki zwijam ciasno tworząc roladę. Każdą z rolad ściśle obwiązuję sznurkiem bawełnianym.
    Na patelni rozgrzewam tłuszcze i wpierw podsmażam każdą z rolad z każdej strony a następnie podlewam wodą i duszę co jakiś czas obracając. Gotowe rolady wyciągam z patelni, dolewam wody do pozostałego ze smażenia tłuszczu, zagotowuję po czym dolewając zawiesiny mącznej robię sos.

    Rolada śląska, śląskie kluski, modra kapusta i sos to przepyszne kompletne śląskie danie.

Komentarze do przepisu (4)

Joanna116 25 stycznia 2015
Taka roladka jest pyszna, a gotowe danie na zdjęciu bardzo zachęca do zjedzenia :-).
Konto usunięte 25 stycznia 2015
Tyż jest pyszno:)
kstr54 25 stycznia 2015
elegancja w kazdym calu!!! b. smakowite danie !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łopatka wieprzowa
  • musztarda
  • papryka
  • ogórek konserwowy
  • boczek wędzony
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • margaryna i olej do smażenia
Składniki