Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem

Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: marysiaz
Koniec z nudnym kurczakiem! Zamiast robić rolady mięsne z serem może warto zrobić odwrotnie? Kreatywność i chęci to dwie cechy pomagające osiągnąć sukces - nawet ten kuchenny! Z początku miałam obawy przed robieniem ciasta serowego ( że się przyklei, przypali i zrobi się twarda skorupka), ale dzisiaj wiem, że były one bezpodstawne. Czasami lubię sobie popanikować. A co :)))

Składniki

  • ciasto serowe: 30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
  • 3 jajka XL
  • 5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)
  • farsz szpinakowy: 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kosztki sera typu feta
  • 5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • wegeta, majeranek
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w kielichu blendera na bardzo drobne kawałki, dodajemy majonez i 3 jajka. Masę serową wylewamy na szeroką blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Ciasto pieczemy w 170*C ok 30 minut (może być krócej, ciasto musi się zarumienić). Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i ściągamy z niego folię.

  2. Przygotowanie farszu szpinakowego: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego szpinak. Smażymy go to tej pory, aż odparuje z niego cała woda. Następnie wrzucamy go do kielicha blendera i mielimy. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i podsmażamy na patelni razem z dodatkiem wegety i majeranku. Gdy się lekko zezłoci dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i rozdrobniony ser feta. Podsmażamy do momentu, aż składniki się połączą.

  3. Każdą z piersi kurczaka dzielimy na 3 części, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Możemy rónież użyć ulubionej mieszanki przypraw (np. do kurczaka). Na ciasto serowe wykładamy mięso i farsz (tak jak jest to na obrazu poniżej) i zawijamy w roladę - w miarę możliwości ciasno.

  4. Roladę owijamy folią aluminiową (stroną matową od wierzchu!) i pieczemy w piekarniku ok 40 minut.
    Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i ziemniaczkami.

  5. zdj

  6. zdj

Komentarze do przepisu (8)

Futka 27 sierpnia 2014
wspaniała! Prezentuje się bajecznie :)
renka 27 sierpnia 2014
Wiem,że jest pyszna, robię taką tylko zamiast szpinaku daję pieczarki duszone na maśle -)
BEATA1978 27 sierpnia 2014
Rewelacyjny przepis :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto serowe: 30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
  • 3 jajka XL
  • 5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)
  • farsz szpinakowy: 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kosztki sera typu feta
  • 5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • wegeta, majeranek
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Składniki