Rolada schabowa z pieczarkami na Święta-Super przepis!

Rolada schabowa z pieczarkami na Święta-Super przepis!
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mangiare
Wyśmienita rolada schabowa faszerowana pieczarkami ,zapiekana na cebuli z ziemniakami. Idealna na obiad świąteczny. Podajemy ją na ciepło lub na zimno z sosem . Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu na moim kanale na YouTube.

Składniki

  • schab 1,5 kg
  • marynata do mięsa 1 opakowanie
  • olej 150 ml
  • szynka w plasterkach 200 g
  • boczek wędzony w plasterkach 200g
  • na farsz
  • pieczarki 350g
  • cebula 1szt
  • marchewka 1szt
  • sól, pieprz olej
  • na brytfankę
  • cebula czerwona 7szt
  • ziemniaki 1kg
  • wino białe wytrawne 250 ml
  • woda naturalna 250 ml
  • na sos
  • 1mąka pszenna 1 łyżka
  • woda naturalna 200 ml

Przygotowanie

  1. Mięso rozciąć, marynatę rozmieszać z olejem ,nałożyć na mięso zwinąć ,włożyć do szklanego naczynia przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

  2. Na następny dzień przygotowujemy farsz do naszej rolady.
    Pieczarki umyć i pokroić .Cebule pokroić w kostkę ,marchewkę utrzeć na tarce na grubych oczkach ,podsmażyć razem z cebula kilka minut ,następnie dodać nasze pieczarki ,posolić wszystko i popieprzyć do smaku. Smażymy 15 minut. Ostudzić

  3. Na schab kładziemy najpierw plastry boczku potem szynkę a następnie nasz farsz .

  4. Zwijamy w rulon i wkładamy w siatkę lub związujemy sznurkiem.

  5. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni funkcja góra ,dół.
    Na brytfankę, kładziemy pokrojone w piórka nasze cebule. Na cebule kładziemy naszą roladę, wlewamy wino i wodę. Układamy ziemniaki, solimy ,pieprzymy oraz polewamy olejem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy w temperaturze 200 stopni ,funkcja góra, dół na środkowej półce przez 40 minut.

  6. Po 40 minutach otwieramy piekarnik i smarujemy naszą roladę pozostałą marynatą, pieczemy jeszcze przez 30 minut ciągle w tej samej temperaturze.

  7. Po upieczeniu roladę zabieramy z brytfanki. Sos z brytfanki przełożyć na patelnię ,,mąkę rozmieszać z wodą, wlać do naszego sosu, zamieszać ,gotować ,aż zgęstnieje. Przelać do wysokiego naczynia i zmiksować.

  8. Roladę kroimy po 30 minutach ,serwujemy z naszymi zimniakami i sosem cebulowym. I oto gotowa rolada po rozkrojeniu. Podana na ciepło czy zimno jest po prostu wyśmienita.
    Zapraszam na krótki film.



    Wesołych Świąt!



    Smacznego

Składniki
  • schab 1,5 kg
  • marynata do mięsa 1 opakowanie
  • olej 150 ml
  • szynka w plasterkach 200 g
  • boczek wędzony w plasterkach 200g
  • na farsz
  • pieczarki 350g
  • cebula 1szt
  • marchewka 1szt
  • sól, pieprz olej
  • na brytfankę
  • cebula czerwona 7szt
  • ziemniaki 1kg
  • wino białe wytrawne 250 ml
  • woda naturalna 250 ml
  • na sos
  • 1mąka pszenna 1 łyżka
  • woda naturalna 200 ml
Składniki